Monday, 23 October 2017

TEMPAHAN DI BUKA SEKARANG

Bersyukur atas sokongan pelanggan-pelanggan kami akan memberi potongan  10 peratus kepada pelanggan-pelanggan yang membuat tempahan dari 20hb.Nov. hingga 31hb.Disember 2017. Kami amat menghargai sokongan pelanggan dan diucapkan terima kasih. Kami tidak memilih tempahan yang pelanggan ingin buat walaupun hanya berharga RM50. Setiap yang datang semuanya rezeki dari Allah. Kami amat menghargainya. Terima kasih ya Allah.


























Sunday, 24 September 2017

Tanggam Lubang dan Puting

Salam sejahtera,
Hari ni saya nak menyambung lagi penerangan tanggam. Tanggam yang saya nak terangkan adalah Tanggam lubang dan puting. Biasa tak dengar tanggam ini. Bagi yang baru dalam kerja ini memang jarang dengar tapi bagi yang dah lama tentunya selalu dengar. Tanggam ini digunakan untuk membuat kaki meja, membuat almari dan pada kerja-kerja pembinaan kayu yang memerlukan tanggam yang kuat dan kukuh.
 Ada beberapa jenis . Antaranya :-
1. Tanggam Lubang dan Puting Biasa
2. Tanggam Lubang dan Putung Litup
3. Tanggam Lubang dan Puting Kembar
4. Tanggam Lubang dan Puting Berjanjang
Gambarajah Tanggam-amggam tersebut.



Tanggam Lubang Dan Puting Tembus



Tanggam Lubang dan Puting Kembar



Tanggam Lubang dan Puting Biasa



Tanggam Lubang dan Puting Berjanjang


Contoh-contoh dimana Tanggam itu digunakan





Thursday, 21 September 2017

Tanggam Lekap

Salam dan selamat sejahtera,
Sebelum ini saya pernah menerangkan kepada rakan-rakan jenis-jenis tanggam yang digunakan dalam kerja - kerja pertukangan kayu. Tanggam-tanggam biasanya digunakan pada tempat-tempat tertentu sesuai dengan fungsinya. Kali ini saya nak menerangkan serba sedikit tentang tanggan lekap.
Tanggam Lekap adalah tergolong dalam tanggam yang selalu digunakan dan mudah. Biasanya ia banyak digunakan untuk pembinaan frame ( pemidang ) pada atas meja dan dinding. Ada beberapa jenis Tamggam Lekap:-
1. Tanggam lekap penjuru
2.Tanggam Lekap serong
3. Tanggam Lekap Palang
4. Tanggam Lekap Bajang
Rajah-rajah Tanggam Tersebut.





Tanggam Lekap Palang

Thursday, 31 August 2017

Kabinet Dapur warna hijau Terang

Pemilihan warna kabinet Dapur kadangkala memeningkan kepala jugak. Nak yang lembut, terang atau warna putih bersih. Ramai yang beranggapan warna yang terang tu tak sesuai dengan persekitaran dapur. Ada yang mengatakan ia akan menjadikan otak kita berserabut. Berani memilih warna juga kadangkala boleh membangkitkan semangat. Dalam entri saya kali ini saya diminta oleh pelanggan untuk mereka dapurnya. Wow... pemilihan warnanya yang berani menjadikan kabinetnya menarik sekali. Ramai yang memuji pemilihan warnanya. Dan buktinya pelanggan-pelanggan saya yang menempah juga mahukan warna begini. Lihatlah ... semoga anda juga akan tertarik.




Wednesday, 31 May 2017

Jenis-Jenis Tanggam

Salam sejahtera,
Saya menerima banyak pertanyaan dari rakan-rakan mengenai jenis-jenis tanggam yang digunakan dalam kerja kayu. Ada banyak tanggam yang biasa digunakan dan setengah-setengahnya pula jarang digunakan. Tanggam-tanggam ini telah digunakan berkurun yang lalu dan ia digunakan untuk memastikan perabot yang kita guna benar-benar kukuh. Bagi rakan-rakan yang baru dalam bidang ini , kita harus mengetahuinya  supaya perabot yang kita hasilkan ini ada nilai.
Baiklah , Tanggam terbahagi kepada beberapa jenis . Antaranya :-
  • Tanggam Lekap
  • Tanggam Lubang dan Puting
  • Tanggam Siku 
  • Tanggam Melebar
  • Tanggam Kekang
  • Tanggam Pemidang.
Itulah antara jenis-jenis tanggam yang biasa digunakan dalam pertukangan kayu. Ada kesempatan nanti saya akan terangkan satu persatu persatu tanggam tersebut dan kegunaannya. Ok jumpa nanti ye. 

Tuesday, 30 May 2017

Pintu Kabinet Harga Murah

Assamualaikum dan selamat berpuasa.
Semoga Ibadah puasa yang kita jalani ini akan mendapat keredaan dari Allah . Bulaan puasa bulan yang mulia, Bulan puasa ni syarikat saya nak bagi perkhidmatan membuat pintu kabinet murah-murah aje. harga cuma rm1990 . Bahan kayu, kemasan formica dan edging aluminium. Ada 4 laci saya bagi percuma. Boleh wasap atau hubungi saya di 012-7869205. Contoh pintu kabinet saperti ini.



Cara memasang Wall Paper

Hari Raya datang lagi. Ramai yang bercadang nak mencantikan rumah atau dah jemu dengan susunan perabot yang lama. Ingin juga kan buat pembaharuan pada hiasan dalaman rumah kita. Sekurang-kurangnya raya tahun ini akan nampak ceria dan bersemangat baru. Ramai yang bercadang nak memasang Wall Paper. Tapi nak suruh kedai pasang pun harganya mahal jugak. Antara Rm150 - Rm180 bergantong kepada jenis wall Paper segulung. Nak murah pasang sendiri.
Nak menghasilkan wall Paper yang cantik kita kena beli Wall Paper yang berkualiti sikit.Sebab Wall Paper yang murah tu biasanya diperbuat daripada kertas dan nipis. Wall paper yang mahal biasanya tebal dan ada campuran PVC serta tahan lama. Selain daripada itu ia nampak kemas kerana Wall Paper yang tebal boleh menutupi dinding rumah kita yang tak kemas.
OKlah mari saya tunjukkan cara memasang Wall Paper yang senang dan mudah. Clik pada Yuotube dibawah ini . Kita akan dapat memasangnya dengan mudah.

Maaf kurang Berkesempatan

Maaf kepada rakan-rakan yang selalu mengunjungi blog saya yang kurang memberi info dan jawapan-jawapan yang diutarakan sejak kebelakang ini. Ini adalah disebabkan saya tidak berkesempatan untuk selalu mengunjungi blog saya kerana kesibukan masa. Insaallah lepas daripada ini saya akan menjawab satu persatu soalan-soalan yang diajukan kepada saya. Terima kasih dan jumpa lagi

Monday, 29 May 2017

Selamat Berpuasa

Assalamualaikum ,
Saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada pelanggan-pelanggan saya, peserta kursus, pengunjung-pengunjung blog saya dan rakan-rakan kaum muslimin yang dikasihi. Semoga semua dapat menjalankan ibadah puasa dengan sabar dan diterima Oleh Allah. Terima kasih kerana menyokong saya dalam bidang perabot ini. Wasalam